Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017


Στο επίκεντρο οι αλλαγές που προκύπτουν ενόψει της Βασιλείας ΙV

Πραγματοποιήθηκε συνεδρία με σκοπό τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού των πιο πάνω εποπτικών και κανονιστικών αλλαγών της Βασιλείας IV (CRD5, CRR2, BRRD2, SRM). 

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, κ. Μιχάλης Κρονίδης, στην εισαγωγή του ενημέρωσε τα μέλη για τα ακόλουθα, σε σχέση με τις τροποποιημένες Ευρωπαϊκές Οδηγίες που βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης:

1. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ) έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη και διαμόρφωση θέσεων επί όλων των προτεινόμενων τροποποιήσεων που βρίσκονται σε διαβούλευση. Έχει διαχωρίσει τις τροποποιήσεις σε διάφορες κατηγορίες και έχει συστήσει Ομάδες Εργασίας οι οποίες μελετούν τις τροποποιήσεις κατ’ άρθρο. Ακολούθως η ΕΤΟ διαμορφώνει συγκεκριμένες θέσεις (Position Papers) οι οποίες αφού συμφωνηθούν και εγκριθούν από όλα τα μέλη υποβάλλονται στην Κομισιόν.

2. Το Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει (εκπροσωπώντας την Κύπρο) σε ευρωπαϊκές Ομάδες Εργασίας όπου μελετώνται οι προτεινόμενες τροποποιήσεις. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Σύνδεσμο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την ετοιμότητα να λάβει τα σχόλια/απόψεις του Συνδέσμου τα οποία ακολούθως θα θέσει κατά τη συζήτηση των θεμάτων στις Ομάδες Εργασίας που συμμετέχει.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας ζήτησε και έλαβε τις εισηγήσεις των μελών αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος της διαβούλευσης, της διαμόρφωσης απόψεων/σχολίων και της υποβολής τους προς την ΕΤΟ. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Η Ομάδα Εργασίας CRD5/CRR2/BRRD2/SRM του Συνδέσμου θα αποτελέσει τον liaison του Συνδέσμου με τις τράπεζες, για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαβούλευση και τις τροποποιήσεις που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Στη βάση της κατηγοριοποίησης των τροποποιήσεων της ΕΤΟ, αποφασίστηκε όπως η Ομάδα Εργασίας επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες ενότητες, όπως: Own funds requirements, Large Exposures, Leverage Ratio, Regulatory Reporting, IFRS9, Pillar II Requirements and Guidance και Proportionality.

3. Η κάθε τράπεζα θα αποστέλλει τα σχόλια/απόψεις της επί των τροποποιήσεων στο Σύνδεσμο ο οποίος, αφού εγκριθούν από την Επιτροπή, θα τα προωθεί στην ΕΤΟ ώστε να συμπεριληφθούν στο EBF Position Paper που θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα σχόλια/απόψεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Εάν κρίνεται αναγκαίο, πριν την τελική έγκριση των σχολίων που θα αποστέλλει ο Σύνδεσμος προς την ΕΤΟ, θα πραγματοποιείται συνεδρία της ΟΕ για συζήτηση.

4. Ο Σύνδεσμος θα προωθεί προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας τα διάφορα προσχέδια σχολίων/απόψεων επί των τροποποιήσεων που λαμβάνει κατά καιρούς από την ΕΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου