Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ο περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμος του 2017 

Πραγματοποιήθηκε συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία κλήθηκε κατόπιν παράκλησης τραπεζών μελών, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την επίλυση διαφόρων ερωτημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με το Δελτίο Πληροφόρησης Τελών και το Δελτίο Τελών.

Σύμφωνα με το άρθρο 4(1) της Νομοθεσίας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα εκδώσει κατάλογο ο οποίος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 μέχρι 20 αντιπροσωπευτικές υπηρεσίες που συνδέονται με λογαριασμό πληρωμών.
Στην συνέχεια και βάσει του άρθρου 5 του Νόμου, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να εκδώσουν το «Δελτίο Πληροφόρησης Τελών», το οποίο θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες που θα καθορίσει η ΚΤΚ στο πιο πάνω κατάλογο. Παράλληλα με το Δελτίο Πληροφόρησης Τελών, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για τους καταναλωτές ανά πάσα στιγμή, θα παρέχεται και Γλωσσάριο με τυποποιημένους όρους.

Επιπλέον, θα πρέπει να δίνεται στους πελάτες το «Δελτίο Τελών», το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις χρεώσεις/τέλη που σχετίζονται με τον λογαριασμό πληρωμών του πελάτη κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Το Δελτίο Τελών θα παρέχεται στους πελάτες τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και δωρεάν.

Το περιεχόμενο και η μορφή των Δελτίων θα βασίζονται στα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα του European Banking Authority (EBA) αφού αυτά εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πρότυπα έχουν ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν και έχουν υποβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η έγκριση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας καταγράφθηκαν τα ερωτήματα των μελών σε σχέση με το περιεχόμενη και την παρουσίαση των Δελτίων, τα οποία αποστάληκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για διευκρινίσεις. Το θέμα εκ μέρους του Συνδέσμου χειρίζεται η Ανώτερη Λειτουργός, κ. Μαρία Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου