Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, επαφών, συμμετοχής σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, συνέδρια και συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από στελέχη του Συνδέσμου Τραπεζών και κατά τον Σεπτέμβριο του 2017. Πιο κάτω ακολουθούν σημαντικές επαφές από πλευράς ΣΥνδέσμου.

Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης 
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, κ. Μιχάλης Καμμάς, συμμετείχε σε συνεδρίες του Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, όπου συζήτησαν θέματα διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού, θέματα εναρμόνισης του Νόμου του Φορέα με το ADR (Προσχέδιο Εναρμονιστικού Νομοσχεδίου), διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, θέματα που σχετίζονται με το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και τον προϋπολογισμό του 2018.

Η PSD 2 στο επίκεντρο συνεδρίας του EBF
Στην 118η Συνεδρία της Επιτροπής Πληρωμών της Ευρωπαϊκής ΤραπεζικήςΟμοσπονδίας (ΕΤΟ/EBF) που διοργανώθηκε στις Βρυξέλες, συμμετείχε ο Ανώτερος Λειτουργός του Συνδέσμου, κ. Μάριος Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης -μεταξύ άλλων- οι συμμετέχοντες ανέφεραν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα τους αναφορικά πρόοδο εφαρμογής (state of play) της Οδηγίας PSD 2 και έγινε αναφορά στο «χρονικό κενό» που δημιουργείται μεταξύ της ημερομηνίας εφαρμογής της PS2 (13 Ιανουαρίου 2018) και των Regulatory Technical Standards on Strong Customer Authentication and Secure Communication του ΕΒΑ (περίπου τον Ιούνιο του 2019).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως για μείωση της σύγχυσης που πρόκειται να δημιουργηθεί ανάμεσα στα κράτη μέλη κατά την περίοδο αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει κάποιο νομικό πλαίσιο (framework) συμμόρφωσης ούτως ώστε να διευκολύνει τόσο τις τράπεζες όσο και τις ίδιες τις εποπτικές αρχές.

Συνάντηση με τους εκτιμητές ακινήτων για τα προβλήματα που άπτονται του κλάδου και των τραπεζών 
Ο Διευθυντής του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Κρονίδης και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας Δείκτη Τιμών Ακινήτων πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου (ΣΕΕΚ) και του RICS. Κατά τη συνάντηση έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων επί των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι πλευρές κατά τη διαδικασία διενέργειας εκτιμήσεων ακινήτων.

Τα θέματα που προέκυψαν διαχωρίστηκαν σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Εκτιμητές όσο αφορά την πρόσβαση σε κυβερνητικά και άλλα τμήματα όπου υπάρχουν διαθέσιμες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ακίνητο. Οι δυσκολίες αυτές σχετίζονται με τα διάφορα προσκόμματα που πάντα παραθέτουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες όπως τα προσωπικά δεδομένα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την πολλές φορές ελλιπή παροχή από τις τράπεζες προς τους Εκτιμητές σημαντικών πληροφοριών σε σχέση με το υπό εκτίμηση ακίνητο.

 Οι πληροφορίες αυτές αφορούν έγγραφα που ενώ θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα δυστυχώς απουσιάζουν από τους φακέλους των πελατών (π.χ. ενοικιαστήρια συμβόλαια). Για την πρώτη κατηγορία αποφασίστηκε όπως ο Σύνδεσμος, ο ΣΕΕΚ και ο RICS καταγράψουν λεπτομερώς τα προσκόμματα και τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλουν τα κυβερνητικά και άλλα τμήματα (Κτηματολόγιο, Πολεοδομία, Επαρχιακή Διοίκηση, Δήμοι) και να προβούν σε ενέργειες προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση και να βελτιωθεί οι ποιότητα των εκθέσεων εκτιμήσεων ακινήτων. Για τη δεύτερη κατηγορία αποφασίστηκε όπως ετοιμαστεί ένα checklist το οποίο θα αναφέρει τα διάφορα έγγραφα και πληροφορίες που θα πρέπει να υποβάλλουν οι τράπεζες προς τους Εκτιμητές μαζί με το αίτημα για τη διενέργεια εκτίμησης της αξίας του ακινήτου.

Συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΤΥΚ για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στον Σύνδεσμο Τραπεζών 
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, κ. Μιχάλης Καμμάς, είχε συνάντηση με τον κ. Λοΐζο Χατζηκωστή, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΕΤΥΚ), κατά την οποία υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ) και της ΕΤΥΚ και αφορά στο προσωπικό του ΣΤΚ.

Γεύμα εργασίας με στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου
Πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2017, γεύμα εργασίας μεταξύ των κυρίων Χριστάκη Μαυρή, Βοηθού Αρχηγού (Ε) και Πέτρο Πατούρα, Ανώτερου Υπαστυνόμου, Υπεύθυνου Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος της Αστυνομίας, εκ μέρους της Αστυνομίας και των κυρίων Μιχάλη Καμμά, Γενικού Διευθυντή και του Γιάννου Ρωσσίδη, Προϊστάμενου του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικών Υποθέσεων του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. 

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της Αστυνομίας εξ αφορμής των πρόσφατων ληστειών που έγιναν εναντίον τραπεζικών καταστημάτων. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας προέβησαν σε ενημέρωση για τις επιθέσεις που έγιναν και ακολούθως ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στα τραπεζικά καταστήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου