Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017


Συζήτηση για αλλαγές στον περί Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως 

Πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού στις οποίες παρευρέθηκαν οι κ.κ Μαρία Ιωάννου και Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή εκ μέρους του Συνδέσμου. Οι συνεδρίες αφορούσαν την συζήτηση του τροποποιητικού νομοσχέδιο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (ΕΦΕΕΔΧΦ).

Συγκεκριμένα, το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) τροποποιήσεις όσο αφορά την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΕΔΧΦ, τον διορισμό και την παύση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και Βοηθού Επιτρόπου, διαχωρισμός λήψης αποφάσεων και έκδοση οδηγιών, επέκταση των ορίων για αποδοχή παραπόνων, κλπ.  Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι τροποποιήσεις έγιναν με σκοπό την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΕΕΔΧΦ. Ο Σύνδεσμος δεν αποδέχτηκε αρκετές από τις τροποποιητικές εισηγήσεις και κατέθεσε τις θέσεις του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, όσον αφορά την σύνθεση του ΔΣ του Φορέα, ο Σύνδεσμος (καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ασφαλιστικών και επενδυτικών ιδρυμάτων) υπέβαλε ενστάσεις όσο αφορά την εισήγηση για την σύνθεση του ΔΣ του Φορέα με βάση την οποία καταργείται το θεσμοθετημένο δικαίωμα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία χρηματοδοτούν τον θεσμό, να εκπροσωπούνται στο ΔΣ του Φορέα. Κατόπιν έντονων ενστάσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το Υπουργείο αποδέχτηκε και κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή αναθεωρημένο νομοσχέδιο με βάση το οποίο γίνεται (μεταξύ άλλων) εισήγηση για επταμελές Συμβούλιο, το οποίο θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και πέντε άλλα μέλη, εκ των οποίων τα τέσσερα θα εκπροσωπούν τον Σύνδεσμο Τραπεζών, Ασφαλιστικών Εταιρειών και ΕΠΕΥ καθώς και τον Σύνδεσμο Καταναλωτών. Αναμένεται σύντομα η κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου