Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Brexit από το ΥΠΕΞ και το ΚΕΒΕ 

Η Ανώτερη Λειτουργός του Συνδέσμου Τραπεζών, κα. Χριστίνα Πιερίδη, έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (roundtable discussion) του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΚΕΒΕ για το Brexit. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να πάρει από όλα τα Υπουργεία / κρατικές υπηρεσίες την καταγραφή και προσδιορισμό των προβλημάτων που αναμένεται να προκύψουν σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, ώστε να προωθηθούν, με τη μορφή του κατεπείγοντος, νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστούν.
Υπάρχει πρόταση Κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τηρηθεί η συνδεσιμότητα αερομεταφορών (εκκρεμεί η ψήφιση) και επίσης η Κύπρος δεν θα ζητά θεώρηση εισόδου για επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο παραμονής κάτω των 90 ημερών.
Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών συνδέσμων και κυβερνητικών τμημάτων που ήταν παρόντες στη συνάντηση επεσήμαναν τα ακόλουθα σημαντικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν:
Η εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων ανέφερε ότι οι εμπορευόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα συμβόλαιά τους με βρετανικές εταιρείες να τερματίζονται μέχρι 29/3 και να ξεκινούν νέα συμβόλαια από 30/3.  Οποιοδήποτε προϊόν φτάσει στην Κύπρο μετά τις 29/3 θα φέρει δασμούς όπως φέρουν δασμούς τα προϊόντα τρίτων χωρών με τα οποία η ΕΕ δεν έχει τελωνειακή συμφωνία.
Αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα αερομεταφορών και ναυτιλίας εκτός εάν υπάρξουν τροποποιήσεις από ΕΕ ή Κύπρο.
Χρειάζεται ρύθμιση για αναγνώριση προσόντων επαγγελματικών ομάδων όπως λογιστών που έχουν βρετανικές πιστοποιήσεις (ICAEW).
Το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει κεντρική πλατφόρμα, όπου θα αναρτώνται πληροφορίες και θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να θέτουν ερωτήματα.  Ζητήθηκε από όλους τους φορείς να υποδείξουν προβλήματα που αναμένονται από μια μη-συμφωνία και εισηγήσεις για αλλαγή νομικών ρυθμίσεων.

Σε συνέχεια της συνάντησης, ο Σύνδεσμος Τραπεζών ενημέρωσε για τα πιο κάτω κύρια σημεία που επηρεάζουν τις τράπεζες στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία:
Η ανάγκη για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων τραπεζών  με παρόχους υπηρεσιών που βασίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) (UK Based) και των συμβολαίων που είναι κάτω από το Αγγλικό Δίκαιο (English Law).
Να τύχει αντιμετώπισης το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στα πλαίσια του GDPR.
Να διαφοροποιηθούν οι συμφωνίες ISDA (International Swaps and Derivatives Association) και GMRA (Global Master Repurchase Agreement) ώστε να εκτελούνται με αντισυμβαλλομένους σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκκαθάριση των derivatives να γίνεται με αντισυμβαλλόμενο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης π.χ. EUREX αντί με το London Clearing House.
Επίσης δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο θα συναλλάσσονται οι τράπεζες με πολίτες του ΗΒ π.χ. καταθέσεις, δάνεια από Κυπριακό Πιστωτικό Ίδρυμα προς πολίτες του ΗΒ, αξία εξασφαλίσεων στο ΗΒ.

Με βάση τα πιο πάνω, σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα δεν έχει εντοπιστεί κάποια ανάγκη για άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου