Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα για το ενδεχόμενο εισδοχής των τραπεζών στα SEPA Instant Payments

Η συνάντηση κλήθηκε με στόχο τη λήψη των θέσεων των τραπεζών αναφορικά με το ενδεχόμενο εισδοχής τους στα SEPA Instant Payments.

Τα Instant Payments προωθούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών (ΕΣΠ) μέσω του SEPA Instant Payments Credit Transfers Scheme (Instant SCT) και  στοχεύουν στην διεκπεραίωση αυτόματων εμβασμάτων με μέγιστο ποσό τα 15.000 ευρώ, σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης του SEPA, με μέγιστο χρόνο διεκπεραίωσης τα 10 δευτερόλεπτα και σε οποιαδήποτε μέρα και ώρα της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των αργιών. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτικό, τo Instant SCT αναμένεται να εφαρμοστεί τον Νοέμβριο του 2017 από κάποιες Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης υποδομής που να μπορεί στο παρόν στάδιο να υποστηρίξει το σύστημα επί 24ωρου βάσεως καθώς και επειδή κάποια ζητήματα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί από το ΕΣΠ  (όπως για παράδειγμα ποια θα είναι clearing houses που θα αναλάβουν την εκκαθάριση των συναλλαγών, καθώς και πώς θα εφαρμοστούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι για σκοπούς anti-money laundering), δεν υπάρχει πρόθεση για ένταξη των τραπεζών, τον Νοέμβριο του 2017.

Σημειώθηκε ωστόσο, ότι θα μελετηθεί το ενδεχόμενο ένταξης τους σε μεταγενέστερο στάδιο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2018, ούτως ώστε να συμπίπτει χρονικά και με την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος εκκαθάρισης TIPS (Target Instant Payments Settlement) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετέπειτα την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σημειώνεται, ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τον Ανώτερο Λειτουργό του Συνδέσμου, κ. Μάριο Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου