Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Συμμετοχή στην επιτροπή Banking Committee for European Social Affairs

Ο Ανώτερος Λειτουργός Δρ. Γιάννος Ρωσσίδης, εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο στη 59η συνεδρία της επιτροπής Banking Committee for European Social Affairs (BCESA) που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2017 στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνεδρία ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για τις συνεδρίες στις οποίες εκπροσώπησε την Επιτροπή. Στη συνεδρία συμμετείχε για σύντομο χρονικό διάστημα και ο CEO της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) κ. Wim Mijs, ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΤΟ και εξήρε τη συνεργασία με τη BCESA και δη με το Προεδρείο της. Τόνισε επίσης, τη σημαντική συμβολή της BCESA στο έργο της ΕΤΟ για τις ψηφιακές δεξιότητες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της BCESA προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τις συνεδρίες στις οποίες εκπροσώπησε την επιτροπή.  Ακολούθησε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά το εργατικό δίκαιο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον τραπεζικό τομέα.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε τα τρέχοντα θέματα που συζητούνται στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων στον τραπεζικό τομέα και έγινε προετοιμασία για τη  συνεδρία στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017.

Όσον αφορά τη μελέτη του Eurofound για τη διαπίστωση της ικανότητας της εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων, ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία του έργου όσον αφορά την εκ νέου επιβεβαίωση της ικανότητας της BCESA να συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο.  Ζήτησε από τα μέλη να κρατήσουν την κα Μανιάτη ενήμερη για τις επαφές τους με το Eurofound. Ανάφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν να επικυρώσουν τα εθνικά δεδομένα και να εγκρίνουν το τελικό σχέδιο της μελέτης. Το ερωτηματολόγιο θα σταλεί στα εθνικά μέλη τον Σεπτέμβριο του 2017 και η τελική έκδοση αναμένεται τον Οκτώβριο του 2018.

Έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων και την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων στον τομέα των ασφαλειών αναφορικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις της ψηφιοποίησης. Μετά από εισήγηση μέλους, συμφωνήθηκε όπως η κοινή δήλωση χρησιμοποιηθεί σαν μοντέλο για την εκπόνηση παρόμοιας δήλωσης από τους κοινωνικούς εταίρους στον τραπεζικό τομέα.
Τέλος, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε τη δημιουργία τριών ομάδων εργασίας για την τηλεργασία, τη ψηφιοποίηση και την άσκηση χαρτογράφησης για το κοινό έργο των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με τις επιπτώσεις των τραπεζικών κανονισμών και οδηγιών στην απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου