Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τρεις συνεδρίες της Ομάδας Εργασίας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων  

Πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδρίες με σκοπό τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση θέσεων για θέματα που αφορούν την κάλυψη των μεριδιούχων των Ταμείων Προνοίας που διατηρούν καταθετικό λογαριασμό.

Στην πρώτη συνεδρία, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Αρχείο Μεριδιούχων (Α.Μ) που θα κληθεί να υποβάλει η Διαχειριστική Επιτροπή (Δ.Ε) κάθε Ταμείου Προνοίας/Ομαδικού Συνταξιοδοτικού Προγράμματος (Ταμείο) του οποίου η κατάθεση έχει επισημανθεί ως «επιλέξιμη» για σκοπούς αποζημίωσης.

Συζητήθηκαν τα εξής θέματα και πάρθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1. Ενημέρωση για συνάντηση του Συνδέσμου με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Δ.Ε  Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων
2. Προστασία προσωπικών δεδομένων: Ο Σύνδεσμος απέστειλε επιστολή προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου ενημερώνει για το θέμα της επεξεργασίας στοιχείων μεριδιούχων και ζητεί να επιτραπεί άρση της υποχρέωσης των ΑΠΙ για προσωπική ενημέρωση των μεριδιούχων Ταμείων.
3. Βεβαίωση Εξωτερικού Ελεγκτή χρηματοδοτούσας επιχείρησης: Συζητήθηκε κατά πόσο οι Δ.Ε Ταμείων Προνοίας θα πρέπει να υποβάλλουν στα ΑΠΙ πρωτότυπη ή αντίγραφο Βεβαίωσης Εξωτερικού Ελεγκτή χρηματοδοτούσας επιχείρησης με σκοπό να αποφασιστεί μια κοινή πολιτική/πρακτική από όλες τις τράπεζες. Δεν κατέστη εφικτή η λήψη ομόφωνης πρακτικής και αποφασίστηκε όπως η κάθε τράπεζα καθορίσει η ίδια την πολιτική/πρακτική που θα ακολουθεί. 
4. Προσχέδιο κοινής επιστολής που θα αποσταλούν προς τις Δ.Ε Ταμείων  - Ο Σύνδεσμος θα ετοιμάσει προσχέδιο επιστολής που θα αποστείλουν οι τράπεζες προς τη Δ.Ε Ταμείων Προνοίας όπου θα ζητούν την υποβολή Αρχείου Μεριδιούχων για σκοπούς ετοιμασίας του Μητρώου Καταθετών. Το προσχέδιο επιστολής θα κοινοποιηθεί στις τράπεζες για σχόλια/έγκριση.
5. Ημερομηνία υποβολής πρώτου Αρχείου Μεριδιούχων  - Η υποβολή θα ακολουθήσει τη διαδικασία υποβολής της Βεβαίωση Εξωτερικού Ελεγκτή χρηματοδοτούσας επιχείρησης και της επισήμανσης της επιλεξιμότητας της κατάθεσης. Η ημερομηνία που θα τεθεί για την υποβολή του πρώτου αρχείου θα αποφασίζεται από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ανάλογα με το χρονικό σημείο που θα επισημάνει κατά πόσο η κατάθεση είναι «επιλέξιμη» κατάθεση.
6. Συχνότητα υποβολής Αρχείου Μεριδιούχων: Το αρχείο θα πρέπει να υποβάλλεται στην τράπεζα κάθε τρίμηνο. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί τότε το Μητρώο Καταθετών θα υποβάλλεται χωρίς να περιλαμβάνει την ατομική κάλυψη του κάθε μεριδιούχου. Σε αυτή την περίπτωση το Μητρώο Καταθετών θα περιλαμβάνει την κατάθεση του Ταμείου, ως «επιλέξιμη κατάθεση», μέχρι του ποσού των €100,000.
7. Μέθοδος υποβολής Αρχείου Μεριδιούχων: Αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η υποβολή του αρχείου από τη Δ.Ε Ταμείων Προνοίας προς την τράπεζα θα γίνεται με τη μέθοδο secure FTP. Προς τούτο, ο Σύνδεσμος απέστειλε σχετικό δείγμα αρχείου προς όλες τις τράπεζες. Θα κληθεί συνεδρία στην οποία να συμμετέχουν άτομα από το Τμήμα Πληροφορικής της κάθε τράπεζας για να συζητήσουν τρόπους απλοποίησης των διαδικασιών και της διαδικασίας υποβολής του αρχείου προς τις τράπεζες.

Στη δεύτερη συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του ορισμού της «μικρομεσαίας επιχείρησης» (ΜΜΕ). Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, κ. Μιχάλης Κρονίδης ενημέρωσε ότι οι πλείστες τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει προς τα Ταμεία Προνοίας τη Βεβαίωση Εξωτερικών Ελεγκτών.

Οι πρόνοιες ορισμού της ΜΜΕ που καθορίζονται στην Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2003/361/ΕΚ ημερομηνίας 6 Μαΐου 2003 (Σύσταση) δεν αφορούν απλά ποσοτικά κριτήρια (Άρθρο 2 του Παραρτήματος – Τίτλος 1), αλλά περιβάλλονται και από λεπτομερείς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις (Άρθρα 3-6 του Παρατήματος – Τίτλος 1 της Σύστασης).  Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την διαδικασία  και σε πάρα πολλές περιπτώσεις η Διαχειριστική Επιτροπή (ή και ο ίδιος ο Εξωτερικός Ελεγκτής) του Ταμείου Προνοίας ενημερώνει το ΑΠΙ ότι ο Εξωτερικός Ελεγκτής είτε αρνείται είτε αδυνατεί να συμπληρώσει και να υπογράψει τη Βεβαίωση.

Αποφασίστηκε ο Σύνδεσμος να αποστείλει επιστολή προς την Διαχειριστική Επιτροπή Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων Τραπεζών όπου θα εγείρει τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν. Επίσης, θα ενημερώνει ότι για σκοπούς επισήμανσης της χρηματοδοτούσας επιχείρησης ως ΜΜΕ, τα ΑΠΙ προτίθενται να υιοθετήσουν τα ποσοτικά κριτήρια που αναφέρονται στο Άρθρο 2 του Παραρτήματος – Τίτλος 1 της Σύστασης σε αυτόνομη (ανεξάρτητη) βάση και συνεπώς η Βεβαίωση Εξωτερικού Ελεγκτή θα αφορά μόνο την χρηματοδοτούσα επιχείρηση ως ανεξάρτητη οντότητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις των Άρθρων 3-6 του Παραρτήματος – Τίτλος 1 της Σύστασης .

Στην τρίτη συνεδρία στην οποία κλήθηκαν στελέχη τραπεζών με τεχνολογικό υπόβαθρο και γνώσεις συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα σε σχέση με την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των στοιχείων που θα αφορούν τα μέλη των Ταμείων Προνοίας.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι, τα μέλη συμφώνησαν τα στοιχεία από κάθε Ταμείο Προνοίας θα πρέπει να συμπληρώνονται και να υποβάλλονται με συγκεκριμένο ηλεκτρονικό τρόπο σε ψηφιακή πλατφόρμα και με την παροχή κωδικών πρόσβασης από τις τράπεζες προς τα Ταμεία Προνοίας. Αυτό συμφωνήθηκε προκειμένου οι διαδικασίες να είναι ασφαλείς και βεβαίως να διατηρηθούν με ασφάλεια τα δεδομένα που θα συλλέξει και θα αποστείλει το κάθε Ταμείο Προνοίας, διαδικασία η οποία θα πραγματοποιείται ανά τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου