Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Συμμετοχή σε συνεδρία της Επιτροπής Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας 

Η Χριστίνα Πιερίδη, Επικεφαλής Ανάπτυξης Εργασιών και Δημοσιονομικής Πολιτικής, συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ). 

- Κατά τη συνεδρία τα μέλη συζήτησαν για τις διάφορες ενέργειες που προωθούνται στα κράτη-μέλη και αφορούν έκτακτους φόρους τραπεζών.  

- Αποφασίστηκε όπως η ΕΤΟ λάβει ενέργειες για να προωθήσει την αναθεώρηση της Οδηγίας ΦΠΑ για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς οι υφιστάμενοι κανόνες είναι παρωχημένοι και επιβάλουν ένα «κρυμμένο» κόστος ΦΠΑ στις τράπεζες λόγω της μη επιβολής ΦΠΑ σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (the non-deductible nature of input VAT on services received by banks).  

- Ανταλλάχθηκαν απόψεις των μελών σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για διευκόλυνση της διαδικασίας παρακράτησης σε μερίσματα που λαμβάνουν οι επενδυτές διασυνοριακά (“FASTER”) καθώς και για νέο πλαίσιο φορολογικών κανονισμών για προσδιορισμό φορολογικής βάσης συγκροτημάτων (“BEFIT – Business in Europe: Framework for Income Taxation”).  Τα μέλη κατέληξαν ότι και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες δεν φαίνεται να εξυπηρετούν τον στόχο τους για απλοποίηση, αντιθέτως θα αυξήσουν την πολυπλοκότητα για εταιρείες και custodian banks.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου