Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ομάδα Εργασίας για τα Instant Payments 

Η συνάντηση θεωρήθηκε ως το kick off meeting μετά την τελική έγκριση του Κανονισμού για τα Instant Payments από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 μέρες μετά τη δημοσίευση του στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (αναμένεται στα τέλη Μαρτίου 2024). Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι πρώτες πρόνοιες, όπως για παράδειγμα τα Receiving Instant Payments και το Sanction Screening requirement θα εφαρμοστούν εννέα (9) μήνες αφού τεθεί σε ισχύ, ενώ οι πρόνοιες που αφορούν τα Outgoing Instant και το Verification of Payee requirement, 18 μήνες αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκε ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού θα πρέπει εξετάζονται και να επιλύονται παράλληλα, διάφορες προκλήσεις και παράμετροι όπως για παράδειγμα οι: (α) οι τεχνικές (π.χ. συμφωνίες τραπεζών με vendors για εφαρμογή του σχετικού συστήματος, συμφωνίες τραπεζών με τον Μηχανισμό εκκαθάρισης για τον διακανονισμό των συναλλαγών Instant, άνοιγμα λογαριασμού TIPs μέσω της Κεντρικής Τράπεζας, κλπ). 

(β) οι διαδικαστικές (π.χ. εγγραφή στο European Payments Council Registry), (γ) οι εναρμονιστικές / νομικές (εφαρμογή του Sanction Screening requirement και τα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργεί στις τράπεζες για AML / Fraud testing issues), καθώς και (δ) οι επικοινωνιακές, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ήδη προσεγγίσει τον Σύνδεσμο ζητώντας πληροφορίες για την εφαρμογή των Instant Payments από τις τράπεζες στη Κύπρο.

Παράλληλα ζητήθηκε από τον Σύνδεσμο όπως οι συναντήσεις για τα Instant Payments  πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου μία φορά τον μήνα) για να επιλύονται τα εκάστοτε προβλήματα και να υπάρχει συνεχόμενη επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου