Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017


Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Συναντήσεις με τις ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Τραπεζών 


Στα πλαίσια δημόσιου διαλόγου για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, αλλά και ανταλλαγής απόψεων για τον ρόλο και τις προοπτικές των τραπεζών, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Τραπεζών, είχαν κατά τον Οκτώβριο επαφές με τις ηγεσίες των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.


Πιο ειδικά αναφέρεται ότι από πλευράς Συνδέσμου ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Μάτσης, ο ένας εκ των αντιπροέδρων, κ. Χρήστος Χριστοδούλου και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μιχάλης Καμμάς, παρακάθησαν σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού και τον επικεφαλής της Ομάδας Οικονομικών του κόμματος, κ. Χάρη Πολυκάρπου.

Σημειώνεται ότι, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως προβλήματα -που τράπεζες εντοπίζουν- σε υφιστάμενες νομοθεσίες, η πρόοδος που έχει καταγραφεί σε σχέση με την προσπάθεια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά και θέματα κοινωνικής ευαισθησίας που ο τραπεζικός τομέας επιδεικνύει έναντι κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Μάλιστα, ο κ. Κυπριανού ζήτησε γραπτώς τις εισηγήσεις του Συνδέσμου σε σχέση με τα σημεία που θεωρούνται ως προβληματικά σε υφιστάμενες νομοθεσίες, υλικό το οποίο ετοιμάστηκε και στάληκε στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση.

Επίσης, εντός Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο.

Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, οι οποίες αφορούν κυρίως τον όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι η δική του πρόταση -για αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος- αφορά στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Συνάντηση Συνδέσμου με τον Έφορο Φορολογίας 

Σε συνέχεια των πιο πάνω συζητήσεων και αποφάσεων από πλευράς Συνδέσμου, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μιχάλης Καμμάς και η Ανώτερη Λειτουργός κα. Χριστίνα Πιερίδη καθώς και φορολογικοί σύμβουλοι των τραπεζών είχαν συνάντηση με τον Έφορο Φορολογίας, κ. Γιάννη Τσαγκάρη κατά την οποία έθεσαν το θέμα φορολογικού χειρισμού των SPVs. 

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών εξήγησαν τα επιχειρήματα για διατήρηση του φορολογικού χειρισμού ούτως ώστε να συμψηφίζονται τα κέρδη/ζημιές των SPVs σε επίπεδο ομίλου και υπέβαλαν επεξηγηματική επιστολή.
Ο Έφορος θα μελετήσει το αίτημα του Συνδέσμου και θα επανέλθει, ενώ συμφώνησε πως οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να αφορά SPVs που δημιουργούνται από τώρα κι έπειτα (όχι αναδρομικά).

Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών 

Στις 18 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Συνδέσμου Τραπεζών (ΣΤΚ) και Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕ), κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρατηρούνται σε σχέση με τον χειρισμό εκχωρήσεων συμβολαίων για σκοπούς παραχώρησης δανείων καθώς και οι διαδικασίες που πρέπει να καθοριστούν για την επίλυση τους.

Εκ μέρους του ΣΤΚ παρευρέθηκαν στη συνάντηση ο κ. Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής και η Ανώτερη Λειτουργός κα. Μαρία Ιωάννου. Τα προβλήματα επικεντρώνονται κυρίως στις περιπτώσεις εκδόσεων νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων και εκχώρησης αυτών στην τράπεζα όπως και στις περιπτώσεις που γίνεται ανανέωση ή τροποποίηση του ασφαλιστηρίου εγγράφου. Συγκεκριμένα παρατηρούνται διάφορα κενά και δεν υπάρχει ενδεδειγμένη διαδικασία αναφορικά με την αποστολή των απαραίτητων εγγράφων προς τις τράπεζες από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιπρόσθετα, προκύπτουν θέματα σε σχέση την ενημέρωση για τις καθυστερημένες πληρωμές ασφαλίστρων τόσο του γενικού κλάδου όσο και των ασφαλειών ζωής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεις με στόχο τον καθορισμό διαδικασιών στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι προτεινόμενες εισηγήσεις θα εξεταστούν σε νομικό επίπεδο και από την αρμόδια Επιτροπή του Συνδέσμου.

Παρουσίαση επικαιροποιημένων Αποδεκτών Δαπανών Διαβίωσης

Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση επικαιροποιημένων Αποδεκτών Δαπανών Διαβίωσης (ΑΔΔ) σε εκπροσώπους των τραπεζών από την εταιρεία Synectics Ltd. Ο Σύνδεσμος ανέθεσε το 2013 στην εταιρεία το έργο δημιουργίας και καθορισμού ΑΔΔ για σκοπούς εφαρμογής της Οδηγίας Διαχείρισης Καθυστερήσεων. Έκτοτε, κάποιες τράπεζες χρησιμοποιούν  εξ ολοκλήρου τις ΑΔΔ για σκοπούς αναδιάρθρωσης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, κάποιες άλλες τις χρησιμοποιούν σε κάποιο βαθμό ενώ κάποιες άλλες δεν τις χρησιμοποιούν καθόλου. Τον Μάιο 2017 αποφασίστηκε όπως ο Σύνδεσμος αναθέσει στην εταιρεία Synectics Ltd το έργο επικαιροποίησης των ΑΔΔ με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, του ΟΟΣΑ και της Eurostat. 

Συμμετοχή σε συνεδρίες Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ)

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου κος. Μιχάλης Κρονίδης συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ECB Addendum on NPLs, το πακέτο μείωσης κινδύνων (Βασιλεία IV) και το νέο πρότυπο IFRS 9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου