Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ομάδα Εργασίας για το προσάρτημα της ΕΚΤ για τα ΜΕΔ (ECB Addendum on NPLs)

Πραγματοποιήθηκε συνεδρία με σκοπό τη συζήτηση του ECB Addendum on NPLs (Addendum) το οποίο δημοσίευσε η ΕΚΤ και βρίσκεται σε διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μιχάλης Κρονίδης, στην εισαγωγή του ενημέρωσε τα μέλη ότι το Addendum είναι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες και επιφέρει ουσιαστικό αντίκτυπο στον τρόπο που διενεργούν προβλέψεις για μη-εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Ο Σύνδεσμος μπορεί να προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ) τις θέσεις των τραπεζών μελών του ώστε να συμπεριληφθούν στο EBF Position Paper.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί του Addendum όπου οι εκπρόσωποι των τραπεζών μελών ανέφεραν τα ακόλουθα:

Το Addendum θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κυπριακές τράπεζες.
Το Addendum ισχύει για τα δάνεια τα οποία θα ταξινομηθούν ως μη-εξυπηρετούμενα μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Υπάρχει όμως η πεποίθηση ότι ακολούθως θα ισχύσει και για τα δάνεια που ήταν ταξινομημένα ως μη-εξυπηρετούμενα πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 κυρίως γιατί θα είναι δύσκολο να υπάρχει ξεχωριστή κατηγοριοποίηση και δημιουργία προβλέψεων για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν υπάρχει αποτελεσματική νομοθεσία για εκποιήσεις και πώληση δανείων, ενώ δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τιτλοποίηση δανείων. Αυτό σημαίνει ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν τα ίδια εργαλεία για ορθή διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο template για σκοπούς υποβολής αρχείου προς την ΚΤΚ/ΕΚΤ που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες σε σχέση με τις πρόνοιες του Addendum.

Τέλος, αποφασίστηκε όπως οι τράπεζες αποστείλουν στο Σύνδεσμο γραπτώς τις συγκεκριμένες θέσεις τους επί των προνοιών του Addendum ώστε να τις προωθήσει στην ΕΤΟ για να περιληφθούν στο EBF Position Paper.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου