Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Διαδοχικές συνεδρίες της Ομάδας Εργασίας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων  

Πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδρίες με σκοπό την υλοποίηση των υποχρεώσεων που επιβάλλει στις τράπεζες η Εγκύκλιος Επιστολή της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και τη λήψη αποφάσεων για κοινές ενέργειες (διαδικαστικές/νομικές) εκ μέρους των τραπεζών, σε σχέση με τα Ταμεία Προνοίας που διατηρούν καταθετικό λογαριασμό.

Σε πρώτο στάδιο, συμφωνήθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της επιστολής που θα αποστείλουν οι τράπεζες προς τη Διαχειριστική Επιτροπή Ταμείων Προνοίας (Δ.Ε ΤΠ) που διατηρούν καταθετικό λογαριασμό. Στην επιστολή γίνεται ενημέρωση ότι η τράπεζα έχει κινήσει διαδικασία για να επισημάνει κατά πόσο η κατάθεση που διατηρούν είναι «επιλέξιμη κατάθεση» για σκοπούς αποζημίωσης από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων Τραπεζών και ζητείται όπως υποβάλουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 υπογραμμένη Βεβαίωση εξωτερικού ελεγκτή της χρηματοδοτούσας επιχείρησης, μέσω της οποίας θα βεβαιώνεται ο ετήσιος κύκλος εργασιών, ο ετήσιος ισολογισμός και ο αριθμός εργαζομένων που απασχολούσε η χρηματοδοτούσα επιχείρηση στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Βάσει των πιο πάνω, η τράπεζα θα επισημάνει κατά πόσο η κατάθεση του Ταμείου Προνοίας είναι «επιλέξιμη κατάθεση» για σκοπούς αποζημίωσης.

Σε δεύτερο στάδιο, αφού διευκρινιστεί ποιοι καταθετικοί λογαριασμοί εμπίπτουν στις «επιλέξιμες» καταθέσεις θα ζητηθεί από την Δ.Ε ΤΠ να υποβάλει στην τράπεζα συγκεκριμένο αρχείο για σκοπούς ταυτοποίησης του κάθε μέλους ατομικά. Το περιεχόμενο του αρχείου όπως και ο τρόπος υποβολής έχει συμφωνηθεί από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Τέλος, ο Σύνδεσμος απέστειλε επιστολή προς τη Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων με την οποία ενημερώνει για τις αποφάσεις και την διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, εκφράζουν τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για τα νομικά ζητήματα που άπτονται της τήρησης των υποχρεώσεων σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εγείρουν κάποια διαδικαστικά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του Συνδέσμου και τέλος αναφέρουν ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να δοθεί κάποια παράταση (2-3 μήνες) στην ημερομηνία υποβολής του πρώτου Μητρώου Καταθετών.

Σημειώνεται ότι τον χειρισμό του πιο πάνω θέματος έχει αναλάβει ο κ. Μιχάλης Κρονίδης, Διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου