Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Banking Committee for European Social Affairs

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Δρ. Μιχάλης Καμμάς και ο Ανώτερος Λειτουργός Δρ. Γιάννος Ρωσσίδης, εκπροσώπησαν τον Σύνδεσμο στη 58η συνεδρία της επιτροπής Banking Committee for European Social Affairs (BCESA) που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2016 στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνεδρία ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για τις συνεδρίες στις οποίες εκπροσώπησε την Επιτροπή. Στη συνεδρία συμμετείχε για σύντομο χρονικό διάστημα και ο CEO της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) κ. Wim Mijs, ο οποίος εξήρε το έργο της BCESA, ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων και τη συμβολή της στο έργο της ΕΤΟ για τις ψηφιακές δεξιότητες και διαβεβαίωσε τα μέλη για τη συνέχιση της υποστήριξης που παρέχεται από την ΕΤΟ.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της BCESA προέβη σε ανασκόπηση του έργου και των επιτευγμάτων της Προεδρίας κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Στη συνέχεια, η Γραμματεία της ΕΤΟ ανάφερε ότι έληξε η τριετής θητεία της Προεδρίας και εξήγησε ότι ακολουθώντας την υφιστάμενη πρακτική επικοινώνησε με όλα τα μέλη της Επιτροπής για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν άλλες υποψηφιότητες. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν άλλες υποψηφιότητες και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών υποστήριξε την επανεκλογή της Προεδρίας για ακόμα μία τριετή θητεία. Παρόλο που διαπιστώθηκε πλειοψηφία για την εκλογή της Προεδρίας ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σε ένδειξη σεβασμού και συνεργασίας εισηγήθηκε όπως η εκλογή αναβληθεί για 15 μέρες ούτως ώστε να δοθεί σε ορισμένα μέλη που δεν ήταν έτοιμα να τοποθετηθούν κατά τη συνεδρία, η ευκαιρία περαιτέρω συλλογισμού για λήψη τελικής απόφασης. Συμφωνήθηκε ότι εάν δεν υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες κατά την προαναφερθείσα περίοδο, θα επιβεβαιωθεί η επανεκλογή της Προεδρίας για ακόμα μία τριετή θητεία.

Στη συνέχεια τα μέλη ενέκριναν ομόφωνα το Πρόγραμμα Δράσης της Επιτροπής για το 2017. Ακολούθησε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά το εργατικό δίκαιο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον τραπεζικό τομέα. Διαπιστώθηκε ότι στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες, (κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης) κατά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παραχωρήθηκαν αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 1,25% έως 2,40% ετησίως.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε τα τρέχοντα θέματα που συζητούνται στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων στον τραπεζικό τομέα και έγινε προετοιμασία για την ημερίδα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη(ΕΚΕ) με τίτλο «CSR Follow-up» και της συνεδρίας που πραγματοποιήθηκαν στις 17 & 18.11.2016 αντίστοιχα.

Τέλος, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τη συνάντηση αναφορικά με τις ψηφιακές δεξιότητες (digital skills) που έγινε στις 18.10.2016 και για την εκδήλωση υψηλού επιπέδου με την παρουσία του Επιτρόπου Oettinger που έγινε την 1.12.2016 και σηματοδοτεί την έναρξη του συνασπισμού για τις ψηφιακές θέσεις εργασίας και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου