Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΔΕ του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή του Συνδέσμου, κ. Μιχάλη Κρονίδη και εκπροσώπων της Τράπεζας Κύπρου, της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Alpha Bank με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Αρχείο Μεριδιούχων Ταμείων Προνοίας/Ομαδικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων για σκοπούς Μητρώου Καταθετών.

1. Αρχείο Μεριδιούχων (Α.Μ)

(i) Θα περιλαμβάνει πεδία με τα στοιχεία του Ταμείου Προνοίας (Τ.Π)/Ομαδικού Συνταξιοδοτικού Προγράμματος (Ο.Σ.Π) και των μεριδιούχων (Φυσικών Προσώπων) όπως καθορίζονται στην Εγκύκλιο Επιστολή της ΚΤΚ με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2017.
(ii) Δεν θα περιλαμβάνει πεδίο με το στοιχείο του CIF μεριδιούχου Τ.Π/Ο.Σ.Π που είναι και προσωπικά πελάτης του ΑΠΙ (αφού αυτό είναι εσωτερική πληροφορία των τραπεζών και δεν είναι γνωστό στον πελάτη).

Σε περίπτωση που ο μεριδιούχος του Τ.Π/Ο.Σ.Π είναι και προσωπικά πελάτης του ΑΠΙ τότε το CIF  του μεριδιούχου θα καταχωρείται στο Μητρώο Καταθετών από το ίδιο το ΑΠΙ.

(iii) Πέραν των πεδίων με στοιχεία που αναφέρονται στα σημεία (i) και (ii) πιο πάνω, το A.M θα περιλαμβάνει και επιπλέον πεδία που αφορούν τα ακόλουθα στοιχεία:

CIF Τ.Π/Ο.Σ.Π (θα ενημερωθεί η Διαχειριστική Επιτροπή/Ασφαλιστική Εταιρεία για τον αριθμό C.I.F του Τ.Π/Ο.Σ.Π ώστε να δύναται η ταυτοποίηση τους από την τράπεζα όταν λαμβάνει το Α.Μ).
Ημερομηνία υποβολής Α.Μ
Ημερομηνία αναφοράς ΑΜ
ISO Country Code Ταυτότητας μεριδιούχου
Αριθμός Διαβατηρίου μεριδιούχου
ISO Country Code Διαβατηρίου μεριδιούχου

Ο Σύνδεσμος αναμένει να λάβει τροποποιημένη Εγκύκλιο Επιστολή της ΚΤΚ σε σχέση με τα σημεία (i), (ii) και (iii) πιο πάνω. Η τροποποιημένη Εγκύκλιος Επιστολή θεωρείται απαραίτητη για σκοπούς συμμόρφωσης με το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων και για σκοπούς ελέγχου. 
(iv) Για σκοπούς ετοιμασίας του Μητρώου Καταθετών, το ΑΠΙ θα ζητεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή Τ.Π/Ασφαλιστική Εταιρεία να υποβάλλει κάθε τρεις μήνες επικαιροποιημένο Α.Μ. 

Σε περίπτωση που για ένα τρίμηνο η Διαχειριστική Επιτροπή Τ.Π/Ασφαλιστική Εταιρεία δεν υποβάλει επικαιροποιημένο Α.Μ, τότε το ΑΠΙ θα ετοιμάσει Μητρώο Καταθετών στη βάση των δεδομένων του Α.Μ του προηγούμενου τριμήνου.

Σε περίπτωση που για δυο συνεχόμενα τρίμηνα δεν υποβληθεί επικαιροποιημένο Α.Μ, τότε το ΑΠΙ δεν θα συμπεριλάβει την κατάθεση του Τ.Π στο Μητρώο Καταθετών.

2. Βεβαίωση εξωτερικού Ελεγκτή χρηματοδοτούσας επιχείρησης

Για σκοπούς επισήμανσης της επιλεξιμότητας της κατάθεσης, το ΑΠΙ θα ζητεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή Τ.Π/Ασφαλιστική Εταιρεία να υποβάλλει τουλάχιστο σε ετήσια βάση (κατά προτίμηση για το προηγούμενο οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου) Βεβαίωση εξωτερικού Ελεγκτή χρηματοδοτούσας επιχείρησης.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η λήψη Βεβαίωσης εξωτερικού Ελεγκτή χρηματοδοτούσας επιχείρησης, το ΑΠΙ δύναται να λαμβάνει σχετική Βεβαίωση από την Διαχειριστική Επιτροπή του Τ.Π/Ασφαλιστική Εταιρεία.

3. Μητρώο Καταθετών

Ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε όπως το ΑΠΙ θα ετοιμάζει Μητρώο Καταθετών κάθε τρίμηνο. Το Μητρώο Καταθετών θα φέρει ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου, 30η Ιουνίου, 30η Σεπτεμβρίου και 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους και θα υποβάλλεται (ημερομηνία υποβολής) μέχρι δυο μήνες μετά την λήξη εκάστου τριμήνου. 

4. Βεβαίωση ΑΠΙ

Η Βεβαίωση ΑΠΙ που θα συνοδεύει το υποβληθέν Μητρώο Καταθετών θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Όνομα Τ.Π/Ο.Σ.Π με «επιλέξιμη» κατάθεση
Αριθμός Εγγραφής Τ.Π/Ο.Σ.Π με «επιλέξιμη» κατάθεση
Συνολικό ποσό κατάθεσης Τ.Π/Ο.Σ.Π
Ημερομηνία υποβολής τελευταίου Α.Μ προς το ΑΠΙ
Σήμανση (Ναι/Όχι) κατά πόσο η «επιλέξιμη» κατάθεση του Τ.Π/Ο.Σ.Π συμπεριλαμβάνεται στο υποβληθέν Μητρώο Καταθετών

Ο Σύνδεσμος απέστειλε επιστολή προς την Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων όπου ζητεί να ενημερωθεί κατά πόσο υπάρχει εκ μέρους της οποιαδήποτε ένσταση/διαφωνία σας σε σχέση με τα πιο πάνω Σημεία 1-4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου