Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ομάδα Εργασίας για το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων (ΤΠΚ) και Ταμείο Εξυγίανσης

Πραγματοποιήθηκε συνεδρία με σκοπό την ενημέρωση των τραπεζών αναφορικά με το θέμα της κάλυψης καταθετικών λογαριασμών που ανήκουν σε Ταμεία Προνοίας. Ο Σύνδεσμος και οι τράπεζες μέλη του έχουν προβεί τους τελευταίους 18 μήνες σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει την ατομική κάλυψη κάθε μέλους Ταμείου Προνοίας που διατηρεί καταθετικό λογαριασμό.

Προς τούτο, η Ομάδα Εργασίας του Συνδέσμου ετοίμασε Σημείωμα μέσω του οποίου παρέθεσε προτάσεις για τη διαδικασία λήψης των προσωπικών στοιχείων κάθε μέλους του Ταμείου Προνοίας (ΤΠ) και ανέδειξε κάποια νομικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την υποβολή και επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων των μελών των ΤΠ. Το Σημείωμα στάλθηκε στη Δ.Ε. ΤΠΚ και στον Έφορο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος με την Δ.Ε. ΤΠΚ κατά την οποία έθεσε εκ νέου τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μελών του, διαφάνηκε ότι η Δ.Ε. ΤΠΚ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Συνδέσμου και προσανατολίζεται να αποστείλει Εγκύκλιο Επιστολή προς όλες τις τράπεζες μέσω της οποίας θα τους αναθέτει την πλήρη ευθύνη συλλογής των προσωπικών στοιχείων του κάθε μέλους ΤΠ που διατηρεί καταθετικό λογαριασμό (συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού μεριδίου που του/της αναλογεί) ώστε η τράπεζα να προβαίνει σε συμψηφισμό με τυχόν άλλες καταθέσεις/δάνεια που διατηρεί το μέλος και ακολούθως να ενημερώνει το Μητρώο Καταθετών. Επιπλέον, ούτε οι προτάσεις για θεσμοθέτηση των διαδικασιών ούτε και οι προβληματισμοί του Συνδέσμου για νομικά ζητήματα που προκύπτουν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από τη Δ.Ε ΤΠΚ.

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε όπως οι τράπεζες αναμένουν λάβουν την Εγκύκλιο Επιστολή της Δ.Ε. ΤΠΚ και μετά να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες. Σημειώνεται ότι από πλευράς Συνδέσμου Τραπεζών, το θέμα χειρίζεται ο Διευθυντής, κ. Μιχάλης Κρονίδης.

Τα αποτελέσματα δεύτερης συνεδρίας επί του ιδίου θέματος
Αναφέρεται ακόμη ότι πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνεδρία με σκοπό τη συζήτηση του περιεχομένου της Εγκυκλίου Επιστολής της Δ.Ε. ΤΠΚ και τη λήψη αποφάσεων για κοινές ενέργειες (διαδικαστικές/νομικές) των τραπεζών σε σχέση με τις υποχρεώσεις/απαιτήσεις που επιβάλλει η Δ.Ε. ΤΠΚ στις τράπεζες όσον αφορά την κάλυψη των Ταμείων Προνοίας.

Μετά την εισαγωγή του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας, κ. Μιχάλη Κρονίδη ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των μελών και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Σε πρώτο στάδιο θα προσεγγιστούν τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία Προνοίας που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς, ούτως ώστε να διευκρινιστεί εάν οι καταθέσεις που διατηρούν θα θεωρηθούν «επιλέξιμες», βάσει των σχετικών Κανονισμών, για σκοπούς ατομικής αποζημίωσης του κάθε μέλους του Ταμείου Προνοίας.
Η προσέγγιση θα γίνει με την αποστολή επιστολών προς το κάθε Συνταξιοδοτικό Ταμείο Προνοίας, μέσω των οποίων θα ζητείται να υποβάλει στη τράπεζα συγκεκριμένα έγγραφα για σκοπούς επιβεβαίωσης κατά πόσο η κατάθεση εμπίπτει στις «επιλέξιμες» καταθέσεις.
Σε δεύτερο στάδιο, αφού διευκρινιστεί ποιοι καταθετικοί λογαριασμοί εμπίπτουν στις «επιλέξιμες» καταθέσεις θα ζητηθεί από κάθε Συνταξιοδοτικό Ταμείο Προνοίας να υποβάλει στη τράπεζα συγκεκριμένα στοιχεία/έγγραφα για σκοπούς ταυτοποίησης του κάθε μέλους ατομικά.
Ο Σύνδεσμος να αποστείλει επιστολή προς τη Δ.Ε. ΤΠΚ όπου θα αναφέρει τους προβληματισμούς των τραπεζών μελών για τα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για υποβολή από τις τράπεζες του πρώτου επικαιροποιημένου Μητρώου Καταθετών και επιπλέον κάποια διευκρινιστικά ερωτήματα σε σχέση με την Εγκύκλιο Επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου