Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ο περί της Συνεργασίας Μεταξύ των Αρμόδιων Αρχών για την Επιβολή της Νομοθεσίας για την Προστασία των Καταναλωτών Νόμος του 2019

H Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) ετοίμασε και απέστειλε στον Σύνδεσμο για σκοπούς διαβούλευσης, το Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Συνεργασίας Μεταξύ των Αρμόδιων Αρχών για την Επιβολή της Νομοθεσίας για την Προστασία των Καταναλωτών Νόμος του 2019». Το Νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό με τον Κανονισμό ΕΕ 2017/2394 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο εν λόγω προσχέδιο νομοσχεδίου ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των διατάξεων του πιο πάνω Κανονισμού και το ενιαίο γραφείο σύνδεσης και προβλέπονται οι ελάχιστες εξουσίες έρευνας και επιβολής που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνεται σχετική πρόνοια, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα να δίδεται σε τρίτες οντότητες, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου, οργανώσεις και ενώσεις καταναλωτών, η εξουσία έκδοσης εξωτερικών προειδοποιήσεων σε σχέση με παραβάσεις που ενδέχεται να θίγουν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε άλλα κράτη μέλη. 

Σκοπός του εναρμονιστικού νομοσχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή σε διασυνοριακό επίπεδο, η ενδυνάμωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, καθώς και η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και των εξουσιών των αρμόδιων αρχών. 
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών απέστειλε το Νομοσχέδιο στις τράπεζες και αναμένονται τα σχόλια των μελών για να υποβληθούν στην ΥΠΚ. Η Ανώτερη Λειτουργός του Συνδέσμου, κα. Μαρία Ιωάννου, χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου