Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Συνεδρία της Επ. Οικονομικών για εναρμόνιση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος νόμου με την Οδηγία ΕΕ 2016/1164 για θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής 

Η Ανώτερη Λειτουργός του Συνδέσμου, κα. Χριστίνα Πιερίδη, συμμετείχε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπήςικονομικών κατά την οποία συζητήθηκε η εναρμόνιση της Κύπρου με την Οδηγία θέσπισης κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής (Anti Tax avoidance directive). 


Ο βασικός νόμος τροποποιείται ώστε να εισάγεται περιορισμός στη δυνατότητα έκπτωσης τόκων. Ο περιορισμός καθορίζεται στο 30% του φορολογητέου εισοδήματος προ τόκων, φόρων, απομειώσεων και αποσβέσεων (EBITDA). Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υιοθετήσει αρκετές από τις χαλαρώσεις που παρέχει η Οδηγία, ως εκ τούτου οι τόκοι πληρωτέοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα εξαιρούνται από τον κανόνα περιορισμού του υπερβαίνοντος κόστος δανεισμού. 

Επιπρόσθετα, ο νόμος εισάγει κανόνες απαγόρευσης των καταχρήσεων καθώς και κανόνες για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ανακατανομή του εισοδήματος μιας ελεγχόμενης θυγατρικής εταιρείας με χαμηλή φορολογία προς τη μητρική της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου