Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018

Στις 25 Φεβρουαρίου 2019, η Ανώτερη Λειτουργός, κα. Μαρία Ιωάννου συμμετείχε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού στην οποία συζητήθηκε «Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018». Το 2018 η Κομισιόν εντόπισε εναρμονιστικό κενό στην νομοθεσία Ν.41(Ι)/2017 καθότι δεν είχαν μεταφερθεί τα Άρθρα 15(2) και 15(3) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/17/ΕΕ.


To Νομοσχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018 αλλά καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο του 2019. Κατόπιν τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι εάν δεν εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με την Οδηγία και παραλείψει τη μεταφορά των υποχρεωτικών διατάξεων στη νομοθεσία, δύναται να επιβάλει χρηματική ποινή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών επανακατέθεσε το Νομοσχέδιο προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με στόχο την επανεξέταση του και την μετέπειτα υποβολή τους προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου